maandag 6 augustus 2012

Vijf dingen om te doen voordat... (2)

Ik denk met enige melancholie terug aan mijn vorige stukje. Een paar maanden voordat ik twaalf werd, ging ik voor het eerst op een internationaal avontuur zonder mijn ouders. Ik ging een maand op zomerkamp in Bergen, Noorwegen. Een maand lijkt heel lang, maar eigenlijk is die maand alleen lang geweest voor mijn ouders. Zonder internet of een mobiele telefoon om af en toe contact op te nemen, hadden zij geen idee van wat ik allemaal uitspookte, terwijl mijn gebrek aan tijdsbesef werd nog versterkt door de immense hoeveelheid aan geweldige ervaringen en ik na een maand niet geloofde dat ik weer naar huis moest. Gelukkig had ik de mogelijkheid nog veel vaker met de zelfde organisatie mee te gaan en is het ook echt waar dat de kinderen die toen mijn vrienden waren, dat nog steeds zijn en ik ze nog regelmatig spreek, ondanks de gigantische tijdverschillen.
Het jaar dat ik twaalf werd was voor mij een mijlpaal. De vrienden die ik toen gemaakt heb, de lessen die ik toen geleerd heb zijn de basis geweest voor mijn levensvisie.
Het is in ieder geval een stuk leuker om bijna 12 te worden dan 30.
Over een maand min één dag mag ik mijzelf tot de young at hearts benoemen, totdat de potjes rimpelcrème mijn gezicht niet meer bijhouden.
Ik zal de laatste zijn om te beweren dat ik echt oud word, maar 30 is wél een mijlpaal. Toch?
Toen ik nadacht over dingen die je moet doen voor je twaalf wordt, bedacht ik me dat er ook dingen zijn die je gedaan moet hebben voor je 30 wordt, omdat je daar na je dertigste toch echt te oud voor bent.
Ok, ok. Natuurlijk ben je nooit ergens echt te oud voor. Ik ken ook nog wel voorbeelden van mensen die gaan skydiven op hun zeventigste verjaardag. Maar misschien kan ik er toch nog wel vijf dingen geven in willekeurige volgorde.

1. Een pyjama party houden met een groot scala aan rom-coms op je harddrive of DVDset en een bak Ben en Jerry's de vrouw. De reden dat dit niet na je 30ste kan mag duidelijk zijn. BJ's ren je er voor die leeftijd net weer iets makkelijker af.
2. Liften. Dit om de pure vrijheid die je ervaart en omdat je jezelf wijsmaakt dat de weg net zo belangrijk is als je bestemming en dat andere mensen het ook soms gewoon gezellig vinden om te praten.
3. De liefde bedrijven op een rare plaats. En ik denk dat ik niet verder in ga op wat dan precies een 'rare' plaats is. Ik wil alleen zeggen dat je kou, zand, water, mieren, blaadjes en takjes waarschijnlijk een stuk beter kan verdragen als je jonger bent.
4. Alleen op vakantie gaan. Het hoeft niet ver te zijn en je hoeft ook niet af te zien in een eenmanstentje in nowhereville, maar de tijd alleen kan heel veel nieuwe perspectieven bieden.
5. Tja, en een beetje de zelfde afsluiting als mijn vorige stukje. Ga naar een zomerkamp. Wordt leider en geef jouw kennis en gevoel voor avontuur door. Want, wie weet zie je jouw kampkids een aantal jaar later het zelfde doen.

Geen opmerkingen: