dinsdag 12 februari 2013

Polonaise

Vandaag is de laatste dag van carnaval in Nederland.
Ik houd niet zo van carnaval in Nederland. Carnaval in Zwitserland of in Brazilië vind ik niet zo erg, naar Venetië zou ik ook nog wel kunnen gaan, maar in Nederland vind ik carnaval verschrikkelijk en mijd ik het als de pest.
Het is niet het verkleden. Ik vind het echt te gek om me te verkleden. Ik ben zelfs een van die mafkezen die feestjes viert die niet eens op een nederlandse kalender staan. Met Halloween probeer ik elk jaar wel iets te doen en rond st Patricks Day heb ik elk jaar wel iets groens aan. Dat laatste om aan te geven dat ik ook niet zo zeer tegen katholieke feesten ben.
Nee, het enige waar ik echt een gruwelijke hekel aan heb, en wat voor mij onlosmakelijk verbonden is aan het Nederlandse carnaval is de Polonaise.
In het cafeetje waar ik zit geeft op dit moment een moeder aan haar dochtertje een instructie over wat de Polonaise is. "Nou, je loopt op de maat van de muziek achter elkaar aan in een lange slinger, eigenlijk een soort treintje". Het dochtertje van ongeveer vier loopt als een overactieve zombie, met haar handen op denkbeeldige schouders van een voorganger een rondje om de leestafel.
Wikipedia geeft aan dat de Polonaise is afgeleid van de Polonez, een wals-achtige dans die in groepen werd gedanst. De Nederlanders vonden die relatief simpele dans al 'veuls te moeluk' en maakten één van de vormen de hoofdmoot van de nieuw ontstane vorm van bewegen. De Polonaise is geen dans meer te noemen, net zo min als de gemiddelde mannelijke Nederlander die met zijn wijsvinger op de maat van de muziek in de lucht prikt een danser genoemd kan worden. Het enige verschil is dat de tamelijk saaie luchtprikker in ieder geval niemand anders lastig valt. En daar steekt het bij de Polonaise.
Het is een optocht van mensen die denken dat ze leuk en gezellig zijn en om het nog leuker en gezelliger te maken andere mensen meesleuren in de optocht. Omdat één iemand de Polonaise stuurt, heb je zelf weinig in te brengen.
Het mag duidelijk zijn, de Polonaise is gewoon niet voor mij. Een manier van bewegen in een trein-achtige vorm, zonder de mogelijkheid om er vrijelijk in of uit te stappen, met zeer duidelijke wortels in Polen; voor mij heeft de Polonaise gewoon meer overeenkomsten met 4 mei dan met carnaval. Maar voor de rest is carnaval in Nederland vast best leuk...

Geen opmerkingen: