woensdag 23 september 2009

Overpeinzing

Wat is jouw inspiratie?
Wat laat jouw hart sneller kloppen?
Ik peins...

Al een paar dagen ben ik redelijk onafscheidelijk met mijn nieuwste aankoop qua boeken. Mijn overvolle tas is de tijdelijke, nog overvollere behuizing van het boek "the Element" van Sir Ken Robinson. Dat is een professor die vindt dat school creativiteit afkapt en kinderen door de manier waarop onze kenniseconomie is opgebouwd, emotioneel en cultureel worden afgestompt.
Ik moet eerlijk zijn. Het boek raakt me. Langzaam kom ik tot het besef dat mijn eigen volharding in het willen passen in de kenniseconomie ook mij heeft gelimiteerd. Ik wilde ook altijd de beste zijn. Sterker nog, ik vond mijzelf altijd de beste. Maar op een één of andere manier hadden ze dat op mijn middelbare school nooit zo door. Ik vond mijzelf een briljant verhalen verteller. Maar omdat ik mijn spelling en grammatica niet onder controle had, stond ik het eerste half jaar van mijn brugklas een 3 voor Nederlands. Langzaam begon ik het nog logisch te vinden ook. Mijn docent kon namelijk nog veel beter verhalen vertellen dan ik, en hij maakte er ook geen spelfouten bij :) Het vervelende van kind zijn is dat je dan ook maar gelooft dat je niet goed bent in Nederlands.
Uiteindelijk heb ik me volgens de kenniseconomische ladder toch tot de bovenkant van de maatschappij weten te werken. Bijna klaar met de studie, vooruitzichten op een leuke baan. En schrijven doe ik er maar bij als hobby. De bestseller die ik schrijf blijft voorlopig veilig opgeslagen. Maar waarom? Alleen omdat de kans dat ik veel centen ga verdienen groter is als werknemer bij een groot bedrijf dan dat ik rondkom met een boek wat ik met liefde heb geschreven, maar waarschijnlijk met een 3 wordt afgekapt op m'n spelling:)

Kortom, ben je uit op een mooie confrontatie met je zelf en je eigen talenten, dan is "the Element" een aanrader.

PS. zie ook "do schools kill creativity?" at www.ted.com

Geen opmerkingen: