donderdag 20 februari 2014

Keuzes

Het is nu een paar dagen na het gesprek met dokter V. Misschien is het dan ook de moeite waard even te melden wat hij precies te vertellen had. Maar om een idee te krijgen van hoe dat ongeveer ging moet je je de goede setting voorstellen.
Het is een gezellige avond en je zit met vrienden in de kroeg en je bent van plan om heel erg dronken te worden. De gênante verhalen komen naar voren in het spel 'I've never...' waarbij je moet drinken als het voorgestelde wél ooit gebeurd is en je raakt echt starnakel. Bij dit drankspel ontdek je de totaal nieuwe en bizarre dimensies van je vrienden en als het niveau zo erg gedaald is en er minimaal één kompaan al op de bank in slaap is gevallen, start iemand onherroepelijk de koning van brakke spellen.
Hij vraagt: 'Wat zou je liever doen?'
Het doel van dit spel is om mensen het meest bizarre dilemma te geven dat je kunt bedenken, zoals: Wat zou je liever doen? De rest van je leven dezelfde kleren aanhouden of onafscheerbaar en doorgroeiend okselhaar hebben?
Wat zou je liever doen? Nooit meer kunnen lopen, of nooit meer euforisch kunnen zijn?
Wat zou je liever doen? Geert Wilders aan de macht helpen door op hem te stemmen, of met Geert Wilders zoenen?
Het is slechts bijzaak, maar deze vraag vond ik overigens ethisch gezien heel erg lastig. Beide keuzes lijken me even verschrikkelijk, maar uiteindelijk verloor het publiekelijk belang (de totale teloorgang van de Nederlandse samenleving) echt van persoonlijk belang en zou ik toch het eerste kiezen. De ethiek van het utilitarisme is hierbij absoluut niet aan mij besteed. "Liever een tumor dan ooit binnen een straal van 100 meter van die vent", zei ik toentertijd nog. Heb ik even geluk.
Oh, als er dan toch een tumorvraag in kan. Wat zou je liever doen? Je tumor er zonder chemo uithalen met een grote kans dat je binnen vijf jaar alsnog op de operatietafel ligt, of toch met chemo behandelen en waarschijnlijk in de overgang raken?

....buzzkill...

Die dokter is ongetwijfeld de beste in zijn vak, maar een uitnodiging voor mijn feestjes zit er dus de komende tijd niet in.

Dit dilemma gaat mij voorlopig even bezig houden. Ik dacht er eerst aan om een poll op te zetten, maar aangezien ik alle verschillende haken en ogen nog in overweging moet nemen en dan ook moet uitleggen, laat ik dat maar voor wat het is. Mocht je toch nog mooie 'Wat zou je liever doen'- vragen willen stellen, zijn er nog altijd de geweldig creatieve breinen van Dilemma op Dinsdag, die elke week een nieuw pareltje de wereld insturen.

2 opmerkingen:

Isabelle zei

Hmm bittere humor, kan een situatie als deze alleen nog maar bitterder maken. A la gavier guzman...ik leef erg met je mee veel sterkte liefie! Overigens wel weer goed geschreven!

ytje poppinga zei

Lees je graag weer... Tja en dan de keuze... zo dus...
veel wijsheid en luister naar je hart Marie!