maandag 24 maart 2014

MH 370

Een paar dingen...

Malaysia Airlines Boeing 777

  1. Als je buik er uitziet als een grote ravioli - of raviolo, mij bekruipt ergens het gevoel dat ravioli bedoeld is voor meervoud-, dan is pijnstilling vrij onontbeerlijk...
  2. Als een vliegtuig plotseling van de aardbodem verdwijnt, is dat best indrukwekkend.
  3. Als Nederland de eer heeft een nucleaire top te houden waarbij 53 wereldleiders aanwezig zijn,  is dat best indrukwekkend.

Als je bovenstaande dingen combineert, krijg je een Sherlockiaans mysterie waar ik helemaal enthousiast van word.

Sinds mijn vlucht naar Calais ben ik uiteraard ineens expert op het gebied van vliegen, en hoewel er op het net ruimschoots gespeculeerd wordt dat dat vliegtuig ineens in Den Haag gaat verschijnen, heb ik géén theorieën gevonden over hóe die piloten dat dan gaan doen. Ik heb die theorie gisteren bij the Edge, de piloot van voorgaand avontuur, voorgelegd, en het blijkt, hoe onwaarschijnlijk ook, niet eens onmogelijk.

Als je de tijdlijn inspecteerd van het vliegtuig, blijkt dat de kist zes uur later nog gedetecteerd werd  nadat de Acar transmissie uitgezonden had moeten worden. In zes uur kan je best een deel van Azië bevliegen, buiten de radar om. In deze link wordt uitgelegd dat er bijvoorbeeld in Pakistan al meerdere landingsbanen zijn waar een Boeing 777 met enig ervaren piloot, zou kunnen landen.
Natuurlijk slurpt zo'n vliegtuig ontzettend veel brandstof. The Edge kon me vertellen dat er 170000 liter in zo'n vliegtuig gaat. Dat is ontzettend veel, maar als je bedenkt dat er bijvoorbeeld in Nigeria ongeveer 400.000 vaten olie per dag worden gestolen, is een tankje vol niet de uitdaging die het in eerste instantie lijkt.
Ok, zegt the Edge. Met een volle tank zou het Europa wel redden, maar niet als je buiten radargebied vliegt.
Maar, volgens mijn theorie vliegt het vliegtuig niet buiten radargebied. Radars zien namelijk een metalen geval in de lucht, maar als je heel dicht in formatie vliegt, kan de radar twee vliegtuigen als een geheel zien. Dan is het een kwestie van opstijgen en net 50 meter boven een vakantievlucht vliegen.
Het probleem dat je daarbij ervaart is het zelfde wat mij op weg naar Calais vijftien kleuren stront deed schijten. Turbulentie. De turbulentie als je achter een ander vliegtuig vliegt is gigantisch en om acht uur naar Nederland te vliegen in zulke heftige turbulentie is ontzettend vermoeiend.
Vermoeiend, dus. Maar niet onmogelijk.
Sterker nog, daar valt op te trainen.
En laat de piloot, Zaharie Ahmad Shah, 18.365 uur vliegervaring hebben. Dat is bijna negen jaar 40 uur in de week vliegen. Daarnaast was Zaharie de trotse eigenaar van een vluchtsimulator, waar hij ook vaak mee in de weer was. Helaas zijn van die machine alle vluchtsimulaties gewist.

Het feit dat mijn theorie best uitvoerbaar is, maakt dat ik stilletjes hoop dat het ook echt gebeurt. Lullig voor de top, onhandig voor Den Haag, maar er is niets zo geweldig als het bij het juiste eind hebben. En als Wilders collateral damage is, vind ik dat al de moeite waard.

Het zullen de pijnstillers wel zijn...

7 opmerkingen:

Henk-Jan zei

Turbulentie op de hoogte waarop hij vloog is redelijk uitgesloten. Hij zat namelijk niet in de straalstroom, die loopt veel noordelijker. Ook was er geen hurricane of slecht weer in dat gebied op dat moment ;)

Groets,

HJ

The Edge zei

Henk-Jan, Turbulentie gaat om Wake turbulence dat ontstaat door de productie van lift.

The Edge

Henk-Jan zei

The Edge, hoe verklaar jij een vliegtuig dat door zijn eigen wake heenvliegt op 38.000 voet ? Zo snel kan het niet eens draaien.

Buiten dat komt wake turbulence die gevaar kan vormen veelal bij start en landing voor. En aangezien het toestel nog zeker 7 uur heeft doorgevlogen is wake damage uitgesloten.

L zei

raviola?

L zei

Marie veronderstelt toch het vliegen op 50 m boven een vakantievlucht?
Bijna jammer dat ie gevonden is #voorWildersdan

The Edge zei

Henk-Jan,

Ik heb nooit gesteld dat ie door zijn eigen Wake Turbulence is gevlogen. Overigens laatste hoogte waar hij op vloog, voor zover bekend, was FL350.

Wake Turbulence is aanwezig zolang er gevlogen wordt. Zo zijn er gevallen bekend dat vliegen die 1000ft lager vliegen last hebben gehad van de wake turbulence van een Airbus A380. Zie Hier en hier. Het is ALTIJD een probleem, alleen is voor piloten hoogte meestal je beste vriend. Bij Start en Landing is er geen ruimte om te corrigeren, waardoor je snel op de grond ligt bij een probleem.

Stelling van Marie is niet of je schade oploopt, wat niet door wake turbulence gebeurt behalve in extreme gevallen. Maar of je gedurende lange tijd in die turbulentie kunt vliegen!

Is het iedereen ontgaan dat Maandag 2 F16's een interceptie van een Boeing 777 hebben moeten doen? Die illegaal Nederlands luchtruim was binnengedrongen?

Jacob Jan Voerman zei

wil je niet meer van die enge dingen schrijven, kijk nou wat je gedaan hebt!

http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/03/vermiste-boeing-777-kan-niet-zijn-gecrasht/

;-)