woensdag 2 oktober 2013

Dwaze dag

Het is bijna drie dwaze dagen bij de Bijenkorf. Ik ontwijk de drukte door een paar dagen eerder te gaan. Ik vind winkelen namelijk best leuk, maar niet als ik moet vechten om elk koopje.
Ik heb namelijk ooit een keer van mijn vader, waarschijnlijk uit puur leedvermaak, een kaartje gekregen voor de huishoudbeurs in de RAI. Helaas ben ik dat nooit meer echt te boven gekomen. Vrouwen die elkaar in de haren vliegen om een extra pak koekjes, racewedstrijden om 10€ korting voor een peperdure gezichtscr√®me. Op zo'n manier winkelen hoeft echt niet voor mij. Het toppunt dat mij die dag huilend deed vertrekken uit die oorlogssituatie was toen ik een mep in mijn gezicht kreeg van een oud verschrompeld vrouwtje, omdat ik met mijn 'enorme lijf' de kortste weg van haar rollator naar de koffiestand versperde. Onderschat nooit de kracht van een zwiepende handtas.
Sindsdien heb ik een kleine fobie voor druktes ontwikkeld. Zelfs op feestjes als 3 oktober voel ik in bij de festiviteiten van Leiden een geestelijke sensatie die bijna masochistisch is: soms best plezierig, maar over het algemeen een marteling.

Het was voor mij dus een angstige gewaarwording toen ik de Bijenkorf uitliep en er overal ME rondwaarde. Het leek me een bizarre grap die te maken had met de reclame die die Bijenkorf drie jaar geleden uitzond om de dwaze dagen in te luiden.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/wH_OdI83iIE?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Meteen kwam een borrowed memory naar harentrekken in de sokkenbak, voordringers in pashokjes, en kapotte hengels van dure tassen. Maar zó druk was het nu toch nog niet in het warenhuis? Of zou er vannacht een grote opening plaats vinden? En zou die menigte desperate wijven zich echt zo misdragen? Ik besloot het maar niet af te wachten en dat het tijd was mijn hielen te lichten uit de hoofdstad...

Ik schaam me uiteigenlijk best wel om het te zeggen, maar dat er die avond een Champions League wedstrijd gespeeld werd door Ajax, bedacht ik me echt veel te laat.

Geen opmerkingen: